Sidebilder
PDF
ePub

Lærerskolens sanglærer maa i sin undervisning staa som et mønster paa en praktisk dygtig sanglærer. Den praktiske læregang skal gives i, med og under lærerens undervisning. Elevene paa lærerskolen skal lære noter og deres anvendelse paa samme maate som de som vordende lærere skal lære barna. Læreren paa lærerskolen skal med andre ord ved sin undervisning gi den bedste og mest praktiske anvisning paa hvorledes der skal underIvises i barneskolen.

Det vil av foranstaaende forstaaes at jeg ikke finder planen for musik i lærerskolen tilfredsstillende, idet jeg finder den at være for meget teoretisk og for litet praktisk. Likesaa at eksamen for meget er en teoretisk prøve, der ikke gir nødvendig veiledning til bedømmelse av elevens betingelse som vordende sanglærer. Jeg haaber at lærerutdannelseskomiteen vil sørge for at det blir en forandring heri, saa sangplanen maa komme til at gaa i avgjort praktisk retning.

Indtil komiteen maatte bli færdig med sit arbeide, skulde jeg være tilbøielig til at foreslaa for den ærede eksamenskommission at elevene ved avgangsprøven maa vise sin færdighet i at kunne synge efter noter. Denne fordring vilde med ett slag bidra til at undervisningen maa lægges an i praktisk retning. Jeg vet at der er lærerskoler hvor anvendelse av noter i saa henseende praktiseres ved avgangsprøven. Men jeg vet ogsaa at det er lærerskoler hvor saadan anvendelse av noterne ikke praktiseres. Jeg er viss paa at det vil gavne faget om det blir sat som en almindelig og bestemt fordring.

Lærer Wilh. Kvalheim:

Eg hev med dette den hugnad aa gjeva melding um teikne-censuren ved Stord lærarskule.

Baade prøva for privatistarne og censuren av alle teikningarne vart fraa seg gjort laurdag 19. juni.

Som det vil vera kommissjonen kjent, var det 41 eksaminandar. Av desse fekk 2 sg, 19 mg, 18 g og 2 an. Grunndragi i censureringi var nett som ved teiknecensuren i Volda iaar, der eg var saman med censoren N. Magerøy, og hans og mit syn høvde svært godt saman. Dei tvo som fekk »sg« (som den eine i Volda) synte sergaavar i teikning og selvstændighet i tilegnelse og fremstilling«.

Mesteparten av dei teikningar som var framlagde paa Stord var i samhøve med den nye plan. Det var mykje av bruksting, mindre av naturformer. I samhøve hermed var det og lite av fargelagde ting. Sjølve utføringi i svart og kvitt var gjenomgaaande fint fraa seg gjort. Dei feil som fanst var helst synder mot perspektivet, men det var ellest ikkje so mykkje av det. Derimot var freistnaderne paa aa gjeva att fargarne gjenomgaaande mindre godt. Det vart likevel ikkje iaar lagt større vegt paa dette, med di ein ikkje kunde krevja den nye plan realisert heilt ut.

Av eksamensutfallet ifjor kann ein sjaa at censuren i teikning ved dei ymse lærarskular hev vore svært ujamn. Medan Stord soleis hadde 40 % »sg«, hadde Kr.a 3-aarige lærarskule berre nokre faa pct. »sg«, endaa dei der hev ei framifraa flink teiknelærarinna. Eg trur eksamenskommissjonen hev slege inn paa den rette vegen ved aa nemna upp til censorar av disse som gjekk paa det 3-mndl. kursus i Kristiania. Disse hev nemlig det same syn paa teikneupplæringi, og dette syn er i samhøve med den nye plan. Og av dei flinkaste ved desse kursi kann ein og venta at dei legg det same maal paa det som kann krevjast til eksamen. Det bør og vera ein fast regel, at censuren i teikning ikkje maa leggjast i henderne paa folk som er utan serutdaning paa dette umkverve og utan klaart yversyn yver den moderne teikneupplæring sine krav.

Fra eksamenskommissionen.

Svarskrivelse av 15/3 15 til formanden i Lærerskolenes landsforening:

en

>> Da kommissionen første gang blev anmodet av Kirkedepartementet om at avgi uttalelse om hvorvidt bok burde godkjendes til bruk i lærerskolene, oplyste skoleavdelingens ekspeditionschef mundtlig paa spørsmaal at saadan godkjendelse var nødvendig. Nogen direkte bestemmelse derom findes formentlig ikke i lærerskoleloven eller de reglementariske bestemmelser; men lovens § 19 og reglementariske bestemmelser § 7, som begge siger at rektor skal avgi indstilling bl. a. om nye lærebøkers indførelse, forutsætter tydeligvis at det er en anden myndighet som har at bestemme indførelsen, og denne myndighet kan selvfølgelig ikke være nogen anden end overstyret.

Angaaende spørsmaalet om hvem der avgir de erklæringer som overstyret bygger sin avgjørelse paa, skal man oplyse at det er kommissionen som efter departementets anmodning avgir erklæringene og er ansvarlig for dem. Men selvfølgelig søker kommissionen altid den fornødne sakkyndige bistand for de her omhandlede bøkers vedkommende i regelen hos lærerskolelærere. sin skrivelse til Departementet redegjør kommissionen altid for de mottagne sakkyndige uttalelser og i det hele for de grunde den bygger sin erklæring paa«.

I

Svarskrivelse av 27 15 til en skoledirektør:

» Den lavere lærerprøve blev ophævet ved loven av 1902, og det er ikke mulig nu at utstede lærer vidnesbyrd som delvis grunder sig paa den. Prøven for smaaskolelærere paa Tromsø har et andet indhold, og nogen del av den

(f. eks. den praktiske) kan ikke skjøtes sammen med eu del av den ophævede prøve. Nogen dispensation paa dette omraade er saaledes ikke mulig.«

Rundskrivelse av 29/4 15 til samtlige lærerskoler:

>> Angaaende den tillægsprøve i haandarbeide som er bestemt ved kgl. resol. av 20. november 1911 for de eksaminander som har gjennemgaat det hele lærerskolekursus skal man foruten at minde om kommissionens rundskrivelse av 15. mai 1912 fremholde følgende:

[ocr errors]

Den bestemte mindstetid (3 timer) skal utnyttes av alle eksaminandene. Opgaven (eller opgavene) maa være saaledes anlagt at de iallefald gir arbeide nok for denne tid.

Opgaven bør formentlig helst gaa ut paa forfærdigelse av en gjenstand, men være saadan anlagt at den gir anledning til de iagttagelser som er nævnt i det følgende avsnit. Den bør gi anledning til: sagning (derunder krumsagning), høvling, spikring og skruning, saavidt mulig i forbindelse med vanskeligere sammensætninger, som indfældning, gradning, sinkning eller tapning.

Censorene, som stadig maa være tilstede under arbeidet, bør særlig lægge merke til følgende: arbeidsstilling, haandlag, bruk og behandling av verktøiet (herunder ogsaa høvlbænken), arbeidets planlæggelse og utførelse, forstaaelse av tegningen.

Det maa her som ved al sloidprøve paa forhaand være sørget for at verktøiet og høvlbænkene er i god stand (høvlbænkene fæstet til gulvet). De fornødne materialer maa være tilstede, tørre og av passende dimensioner.

Den tilkaldte censor maa selvfølgelig ha godtgjørelse for sin befatning med denne prøve«.

Svarskrivelse av 23/6 15 av en lærerskoles bestyrer:

» Mangelen av høire haand maa ganske vist forutsættes i og for sig at høre til »legemsfeil som iøvrig ikke er til hinder for lærergjerning«, og bør derfor ikke utestænge vedkommende fra lærerskolen. Et avgjørende spørsmaal er det om han har den fornødne færdighet i at bruke venstre haand, navnlig ved skrivning. faar optagelsesprøven avgjøre«.

Dette

Paa grund av et nylig indtruffet tilfælde skal man herved minde om Kirkedepartementets rundskrivelse av 18, 1903, i det væsentlige saalydende:

4

>> Man anser det uheldig at en lærerskoles rektor eller lærere ved sær attester søker at supplere lærervidnesbyrdet for elever utgaat av lærerskolen <<.

Departementet sluttet med at anmode om at saadant ikke maatte ske i fremtiden.

Lægeattester for privatister. Det hænder av og til at en privatist indsender lægeerklæring som gaar ut paa at han er fuldstændig frisk, men derhos erklæring fra en anden læge gaaende ut paa at vedkommende paa grund av en eller anden legemlig mangel maa fritages for prøve f. eks. i gymnastik, haandarbeide eller tegning. Dette er selvfølgelig ikke i sin orden. En aspirant maa ikke indsende attest fra mere end én læge.

Utsat eller fornyet prøve maa i regelen avlægges ved den skole hvor den oprindelige prøve blev avlagt, og for de samme censorer. Enkelte ganger har kommissionen

« ForrigeFortsett »