Sidebilder
PDF
ePub

et (eller som i Lübeck to) fremmede sprog. Det er vistnok kun et tidsspørsmaal naar vi her kommer til at følge efter. Kravet herpaa vil antagelig stadig bli sterkere, saa det maa tilfredsstilles selv om studietiden derved maa forlænges.

6. Ved flere av de tyske seminarer ikke alle maatte jeg endelig beundre den gjennemførte nøiagtighet og nitide orden der hersket. Vistnok kunde man her ogsaa paa enkelte steder finde noget pedanteri jeg tænker da særlig paa den notering og protokollering av alt mulig der kunde synes overflødig -; men at vænnes til orden og akkuratesse selv i smaating er jo av saa væsentlig betydning i opdragelsen, at det allermindst ved en lærerskole maa herske likegyldighet paa dette punkt. Heller da litt for meget end for litet.

Særlig om morsmaalsundervisningen.

Ikke mindst kom her fordelene ved den treaarige forberedelse i præparanden tilsyne, baade ved den mundtlige undervisning og i de skriftlige arbeider. Det var saaledes ofte en fornøielse at høre den gode forstaaelsesfulde læsning, der allerede blev præstert i seminarets begynderklasse. Det forekommer mig at vi i det hele hos os har altfor liten veiledning i stemmebruk, der jo har en væsentlig betydning for en en lærer i folkeskolen.

Likeledes var alt i præparanden opnaadd stor sikkerhet i retskrivning. Det forbauset mig hvor rene de skriftlige arbeider var for ortografiske feil. Men saa har jo tyskerne den uhyre fordel kun at ha én retskrivning, medens vi maa arbeide med dobbelt skrivemaate av samme ord et forhold som volder meget besvær og optar megen tid der kunde været bedre anvendt.

Da hverken elementær grammatik eller retskrivningsregler og lignende la synderlig beslag paa tiden, kunde den allerstørste del av tysktimerne anvendes til litteraturlæsning. Elevene fik da ogsaa et temmelig indgaaende kjendskap til de betydeligste digteres verker. Vel forsynt var man ogsaa med gode skoleutgaver av disse. Foruten alt det der læstes paa skolen, fik elevene ogsaa opgit verker eller dele av verker til hjemmelæsning, og det saaledes læste blev hyppig gjengit og diskutert i timerne. Meget ofte hentedes ogsaa emnet for de skriftlige arbeider fra det læste. Av stilopgaver av denne art har jeg saaledes notert fra Lübecks seminar: I kl. I: Faustnaturen. Menschliches und Allzumenschliches in Goethes Faust. Dietrich von Bern, ein christlicher Heros. Disposition von Schillers »Über das Erhabene«. I kl. II: Minnegesang und Meistergesang. Goethes pædagogische Ansichten. Der Traum des Orest (Iphigenie III, 2). Walther von Stolzing und Hans Sachs. I kl. III: Charakteristik einer Hauptfigur in Lessings Nathan der Weise. Die vichtigsten Typen in Wallensteins Lager. Warum läszt Thoas Iphigenie in die Heimat zurückkehren? Frie foredrag over selvvalgte emner blev ogsaa holdt.

I litteraturhistorie meddeltes i de preussiske seminarer ingen fortløpende undervisning, hvorfor ingen lærebok blev benyttet. Elevene blev under litteraturlæsning gjort fortrolige med nationallitteraturens mesterverker, og ut fra disse og i forbindelse med den almindelige politiske historie og kulturhistorien ledet til forstaaelse av de mest fremragende digteres betydning, særlig de store digtere i 18de og 19de aarh. Et kort overblik over den hele tyske litteratur i dens hovedavsnit blev dog meddelt. Ved Lübecks seminar læstes en mere omfattende litteraturhistorie i kl. 5-2, sammen med et endnu rikere litteraturutvalg end i Preussen. Saaledes anvendtes hele kl. III til gjennemgaaelse av Schiller og Goethe (desuten Univ. og skoleannaler 1911. Nr. 8.

læstes ogsaa meget av disse to i de andre klasser). Ogsaa for stykker av Iliaden og Odysseen og et av Shakespeares dramaer fandt man tid her.

At der ved siden av denne utstrakte litteraturlæsning foredroges tysk sproghistorie og meddeltes oversigt over de vigtigste dialekter samt hovedlovene i fonetikken, er en selvfølge.

Rundskrivelse av 9. september 1911 om forandring i § 10 i lov om høiere almenskoler av

27. juli 1896.

Ved kgl. resol. av 18de f. m. er der meddelt sanktion paa Stortingets beslutning av 16de næstfør til lov om forandring i lov om høiere almenskoler av 27de juli 1896 § 10, saalydende:

I.

§ 10 i lov om høiere almenskoler av 27 de juli 1896 skal herefter lyde saaledes:

Avvikelser fra bestemmelsene i §§ 5, 6, 8 og 9 om fagkredsen og undervisningsmaalene kan tilstedes av Overstyret, naar skolekursets længde ikke derved forkortes, naar fagkredsen ikke væsentlig indskrænkes, og naar maalet for den samlede undervisning med hensyn til kundskap og dygtighet ikke nedsættes, og avgangsprøvene ikke derved gjøres lettere.

Kongen kan med Stortingets samtykke bestemme at der i enkelte gymnasier indtil videre skal undervises i latin. Hvilke fag eller dele av fag elever, der læser latin, ikke deltar i, bestemmes ved reglement.

I middelskolen skal der

dog med Overstyrets godmed eller uten tillæg av

-

kjendelse være adgang til undervisning paa andre omraader at la et av de fremmede sprog utgaa av fagkredsen og at indskrænke undervisningen i matematik til et praktisk kursus i geometrisk konstruktion med dertil knyttede utmaalinger og bereg. ninger.

Før avgjørelsen træffes, skal skoleraad, forstanderskap og Undervisningsraadet ha avgit erklæring i saken.

Meddelelse om at saadanne avvikelser er blit tillatt, gives Stortinget i forbindelse med budgetforslaget for de høiere skoler.

Ved en offentlig middelskole, som er kombinert

med e n

underofficersskole,

kan haandgjerning og sang utgaa av fagkredsen.

II.

Denne bestemmelse træder i kraft straks.

Rundskrivelse av 28. september 1911 om spørsmaalet om lærebøkers indførelse ved de enkelte

skoler.

[ocr errors]

Univ.- og

I rundskrivelse av 17 de september 1898 skoleann. for 1898 side 367 flg. omhandles bl. a. spørs

maalet om lærebøkers indførelse ved de enkelte skoler. Som bekjendt skal saadanne spørsmaal forelægges overstyret til avgjørelse, efterat forslaget av rektor (bestyrer) har været forberedt i skoleraad. Forslaget skal derhos være nærmere motivert.

Det har imidlertid vist sig at disse bestemmelser ikke altid overholdes, idet nye skolebøker tages i bruk uten indhentelse av overstyrets samtykke; likesom det oftere hænder at andragender om ombytte av lærebøker indsendes uten at være ledsaget av den forlangte motivering.

Departementet skal i anledning herav bringe i erindring bestemmelsene i ovennævnte rundskrivelse om her omhandlede spørsmaal.

Rundskrivelse av 29. september 1911 om 4de utgave av P. Voss: »Deutsches Lesebuch für die I og II«.

Mittelschule

Paa foranledning av Kirke- og Undervisningsdepartementet har Undervisningsraadets medlemmer rektorerne

K. Brekke og P. Østbye avgit følgende uttalelse om den paa H. Aschehoug & Co.s forlag utkomne 4de utgave av P. Voss: »Deutsches Lesebuch für die Mittelschule I og II«:

[ocr errors]

>> Den foreliggende utgave, som er besørget av A. Midsem, adskiller sig betydelig fra de tidligere navnlig i stofvalget. Særlig gjælder dette 2den del for kl. III og IV, hvor en hel del stykker, som erfaringsmæssig hadde vist sig at være mindre heldige, er utgaat og erstattet med andre, hvorved bl. a. ogsaa er tat hensyn til at boken tidligere ikke hadde nok av lettere stof.

Det historiske stof er nu udelukkende hentet fra Tysklands historie, og det meste av det er, likesom alle geografiske stykker, av nyere forfattere.

I det hele synes det nye stof at være heldig valgt, og sproglige vanskeligheter er omhyggelig fjernet gjennem forsigtige lempninger av formen.

De tidligere til hvert enkelt stykke føiede anmerkninger og ordforklaringer er i den nye utgave indarbeidet i glossaret.

Det maa siges at boken avgjort har vundet i brukbarhet ved bearbeidelsen. Da ændringerne er gjennemgripende og av væsentlig art, er det vistnok det rigtigste at den godkjendes paany.<

I henhold til denne uttalelse har departementet i skrivelse av 23de d. md. godkjendt boken som skikket til skolebruk.

Rundskrivelse til skoledirektørene av 4de oktober 1911 om lærerskoleelevers veiledning i de fysiske og kemiske apparaters behandling.

Undervisningsplanen for lærerskolene har, forsaavidt angaar »naturkundskap, følgende bestemmelse:

>> Under de fysiske og kemiske forsøk bør eleverne stadig beskjæftiges som medhjælpere og desuten gives

« ForrigeFortsett »